10 najzanimljivijih činjenica o indijskim oraščićima

10 NAJZANIMLJIVIJIH ČINJENICA O INDIJSKIM ORAŠČIĆIMA

indijski oraščići

Indijski oraščići su sjemenke prepoznatljivog oblika bubrega koje prianjaju na dno jabuke indijskog oraha, ploda drveta koje je porijeklom iz obalnih područja na Brazila.

Drvo indijskog oruha krenulo je s portugalskim mornarima prema Goi u Indiji u razdoblju između 1560. i 1565. godine. Od tamo se raširilo sve do jugoistočne Azije, a potom je došlo i do Afrike.

Ovo su 10 najzanimljivih činjenica o nama omiljenom orašastom plodu:

  1. Indijski oraščići rastu na zimzelenom stablu visokom 10 do 15 metara, poznatijem kao indijski orah.
  2. Nigerija je 2010. bila najveći proizvođač indijskih oraščića, proizvodeći više od 650.000 tona.
  3. Sadržaj škroba u indijskim oraščićima je oko 23%, što je znatno više od većine ostalih orašastih plodova, a time ih čini prikladnima za ugušćivanje umaka.
  4. Indijski orah je vrlo hranjiv te je pun proteina i esencijalnih minerala uključujući bakar, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink.
  5. Čest su sastojak u azijskoj kuhinji. Karakteristični su u brojnim indjskim specijalitetima, od onih vegeterijanskih jela sve do mesnih.
  6. Bogati su bakrom koji pomaže u metabolizmu željeza, pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica, u očuvanju zdravlja kostiju te imunološkog sustava. Također je od važnosti za živčani i koštani sustav tijela.
  7. Također su bogati vitaminima poput vitamina C, B1, B2, B3, B6, folata, vitamina E i vitamina K. Indijski oraščići također imaju visok sadržaj oleinske kiseline koja je omega 9 masna kiselina.
  8. U tradicionalnoj majanskoj medicini, lišće ili kora stabala indijskog oraha može se pretvoriti u čaj koji liječi dijareju.
  9. U Goi se jabuka indijskog oraha razbija, dok se njezin sok izdvaja i fermentira nekoliko dana, a zatim prolazi kroz dvostruku destilaciju. Nastali napitak se naziva feni ili fenny. Ima oko 40% do 42% alkohola.
  10. 23. studenog slavi se Dan indijskih oraščića.

Comments are disabled.