5 najboljih savjeta za zero waste kuhinju

5 NAJBOLJIH SAVJETA ZA ZERO WASTE KUHINJU

savjeti za zero waste kuhinju i prehranu

Započinjete svoj novi “zero waste” put? U ovom nam je članku želja istaknuti najbolje savjete kako započeti takav život od nama vrlo bitnog životnog prostora – kuhinje.

Zero waste ili ‘nulti otpad’ je filozofija koja potiče ponavljanje životnog ciklusa resursa na način da se svi ponovno iskorištavaju. Cilj je spriječiti slanje otpada na odlagališta, spalionice ili ocean. Nažalost, za sada se samo 9% otpada u svijetu reciklira. Na nama je da taj svijet učinimo boljim mjestom za život, a za što je potrebno samo nekoliko jednostavnih koraka. Započnimo s ovih pet!

1. Recite ‘ne’ plastici

Prije nego li krenete u nabavku namirnica ili pri nošenju ručka na posao, razmislite u čemu ćete ih nositi.

  • Reciklažne ili platnene vrećice
  • Staklenke
  • Metalne posude

Na prvu se čini kao kompliciran i nepotreban posao, ali jedan je od glavnih. Uštedit će vam i novac i vrijeme. Ne morate više kupovati plastične vrećice prilikom svake kupovine, kupljenu hranu u rinfuzi držite u staklenkama, a ručak na posao nosite u metalnim posudicama.

2. Kupujte u rinfuzi

Rinfuza je zasigurno olakšala nabavku namirnica u skladu zero waste-a. Obratite pozornost da kupujete eko rinfuzu, a koja je danas sve češće dostupna i u Hrvatskoj. Povrće, voće, orašasti plodovi, začini, brašna i još mnoge namirnice dostupne su u eko rinfuzi.

3. Odbacite potrošni materijal

Možete li zamisliti kuhinju bez ubrusa ili plastičnih omota, čaša i posuda? Vjerujte nam, uopće nije teško. Zamijenite papirnate ubruse s platnenim krpama, plastične čaše sa staklenim, a posude s metalnim. Svaki dan ste na poslu i pijete kavu iz aparata? Ponesite kavu u staklenci, vašu omiljenu šalicu i napravite još bolju kavu u samo tri minute.

4. Kupujte manje

Ponekad smo naučeni kupovati sve što nam zatreba ili što poželimo, a bez da pomislimo je li moguće da sami napravimo ili izradimo istu tu stvar. Zašto kupovati mirkovalnu za kokice ili podgrijavanje juhe, a kad isto to možemo raditi u loncu? Zašto kupovati plastične čaše za rođendanske zabave, a kad nam je potrebno samo nekoliko minuta kako bi oprali staklene. Uvijek promislite dvaput prije nego li nešto kupite.

5. Reciklirajte

Iako se neka plastika nakon recikliranja ponovno upotrebljuje, bilo za nove četkice, vrećice ili čaše, uvijek će se jednom naći na odlagalištu ili oceanu, a dok se staklo i metal mogu iznova upotrebljavati bez gubljenja njihove kvalitete.

Usudite se napraviti promjenu u svom životu. Možda će baš vaša promjena biti presudna u mijenjanju naše planete Zemlje.

Comments are disabled.