5 razloga zašto koristiti ulje divljeg origana

5 RAZLOGA ZAŠTO KORISTITI ULJE DIVLJEG ORIGANA

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana je proizvod biljke origana, Origanum vulgare. Sadrži veću koncentraciju korisnih spojeva koji se prirodno javljaju u biljci.

Podrijetlom je iz mediteranskog područja, a stari su Grci zasigurno prepoznali njegovu kvalitetu nazvavši ga “radost planine”. Osim u prehrani, oduvijek se koristio i u alternativnoj medicini zbog velikog obujma prednosti. U ovom ćemo članku izdvojiti samo neke od njih.

1. Borba protiv bakterija

Zahvaljujući visokoj razini karvakrola, ulje divljeg origana može pomoći u borbi protiv određenih vrsta bakterija.

Primjerice, Staphylococcus je čest tip bakterija koji uzrokuje infekciju. Neki se sojevi javljaju prirodno u tijelu, ali kad bakterije rastu prebrzo, mogu uzrokovati razne smetnje.

Istraživanja pokazuju da je karvakrol učinkovit u uklanjanju bakterija Staphylococcus aureus i Staphylococcus epidermidis, dva najčešća uzroka infekcije.

2. Borba protiv gljivičnih infekcija

Čini se da ulje origana također predstavlja snažno antifungalno sredstvo zahvaljujući visokim razinama timola.

Istraživanja iz 2015. pokazala su da je timol učinkovit tretman za uobičajene gljivične infekcije Candide.

Istraživanje je provedeno u epruvetama, a određivanje učinkovitosti ulja zahtijevat će više istraživanja na ljudima.

3. Izvor antioksidansa

Ulje divljeg origana je također snažan antioksidans. Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom i slobodnim radikalima.

Oksidativni stres može dovesti do povećanog oštećenja DNA i smrti stanice. Oksidacija također može igrati ulogu u drugim pitanjima, kao što su artritis, ateroskleroza i neke vrste raka.

Timol i karvakrol snažni su antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju oksidacije. Istraživači su predložili da daljnja istraživanja istraže sigurne doze za redovitu uporabu.

4. Smanjenje upale

Neki izvori tvrde da ulje origana može smanjiti upalu. Spoj karvakrol pokazuje protuupalne učinke u životinjskim modelima i in vitro studijama.

Istraživanje iz 2017. godine razmatralo je mnoga istraživanja o protuupalnim učincima karvakrola.

U jednoj studiji na miševima, spoj je spriječio pretilost utječući na gene uključene u upalu. U drugoj studiji na životinjama, spoj je smanjio oticanje.

5. Pomoć pri mršavljenju

Ulje divljeg origana bi također moglo predstavljati koristan alat za ljude koji žele izgubiti ‘višak’ kilograma. Znanstvenici su otkrili da karvakrol, glavni spoj u ulju origana, ometa dio procesa koji dovodi do stvaranja i nakupljanja masnog tkiva.

Comments are disabled.