Otkrivamo kako na najbolji način iskoristiti lanene sjemenke

OTKRIVAMO KAKO NA NAJBOLJI NAČIN ISKORISTITI LANENE SJEMENKE

Lanene sjemenke bio

Znate li za one recepte u kojima je jedan od sastojaka lan, točnije lanene sjemenke, a koje se posipaju na kraju kako bi stvorile dodatan efekt i sočnost istoga jela? To je jedan način, ali ne i jedini. Otkrili smo nešto bolje!

Nutricionisti su zaključili da ukoliko želite iskoristiti cijeli spektar nutrijenata lana, trebat ćete poduzeti jedan jednostavan korak. Kelly Hogan, voditeljica kliničke prehrane i wellnessa u centru za liječenje raka dojke Mount Sinai, za HuffPost tvrdi da se sjemenke lana trebaju samljeti kako bismo dobili njihovu punu nutritivnu vrijednost.

‘Cjelovita sjemenka lana obično prolazi crijevima neprobavljena jer ih ona prirodno ne mogu samljeti’, rekla je. ‘Ukoliko ih jedete cjelovite, vjerojatno ćete ih cjelovite i izbaciti kroz stolicu.’

Kako bi nam pružile sve omega-3 masne kiseline i vlakna, Hogan preporučuje da sjemenke lana izrežete na sitne komadiće ili ih, još jednostavnije, sameljete u mlinu za kavu. Također napominje da ih konzumirate svježe zbog njihovog kratkog vijeka tranja,

‘Vrlo se brzo počinju kvariti. Pritom masti počinju oksidirati, a tada se gubi osnovna prehrambena vrijednost istih masti.’ Nadodala je: ‘Također ih možete usitniti te smjestiti u hladnjak gdje mogu potrajati i do godinu dana.’

Samelji svoje lanene sjemenke i iskoristi bogatstvo ove predivne biljke. Priprema, pozor, start!

Comments are disabled.