Top 3 veganska proteina na tržištu

TOP 3 VEGANSKA PROTEINA NA TRŽIŠTU

veganski proteini od rize, konoplje i graska

Vegan si, ideš u teretanu, a ne znaš kako bi pojačao unos proteina? Ako može Popeye, možeš i ti! Imamo rješenje!

Iako se dnevno može unjeti dovoljna količina proteina prateći bogatu i pravilnu prehranu, ponekad nam se priprema zdravog obroka bogatog proteinima može učiniti kao velika gnjavaža. Upravo zbog toga proteinski shakeovi mogu biti odličan izbor, znatno povećavajući unos bjelančevina uz minimalno vrijeme pripreme.

Iako je protein sirutke, poznatiji kao whey protein, zasigurno najslavniji na tržištu, sve je veći broj ljudi koji se okreću organskim proteinima, a bez da su uopće vegani, vegetarijanci ili bez da su osjetljivi na gluten, soju ili mliječne proizvode. Naime, velika većina nije sasvim sigurna koji bi bio dobar izbor, stoga smo odlučili istaknuti tri dokazano najbolje opcije.

Protein konoplje

Konopljin protein u prahu zasigurno je najpoznatiji izbor svakog ‘zelenog’ fitness frika, a napravljen je brušenjem prešanih sjemenki konoplje u fini prah. Lako je probavljiv, a pogodan je i za one koji vole sirovu hranu.

Protein konoplje je visokokvalitetan veganski protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, vlakna, enzima, zdrave masti i minerale. Također je bogat Omega3 i Omega6 masnim kiselinama.

Zemljanog je okusa, a često se dodaje u shakeove i napitke kako bi se povećao unos bjelančevina.

Protein graška

Grašak je bogat izvor sporih proteina koji imaju niz prednosti. Lako su probavljivi, imaju ugodan okus, te jako dobar omjer razgranatih lanaca aminokiselina i probiotika.

Proces dobivanja proteina graška je prirodni proces koji zahtjeva nježno čišćenje, koncentraciju, sušenje i mljevenje u prah. Izolat proteina graška ima nizak sadržaj ugljikohidrata, tako da je pogodan za ljude koji moraju smanjiti glikemijski indeks u krvi.

Za razliku od drugih biljnih proteina koji imaju 10 – 15 grama bjelančevina po mjeri, protein graška ima oko 25 grama, a također je izrazito lako topiv u vodi.

Protein riže

Protein riže rezultat je enzimske fermentacije smeđe integralne riže. Fermentacija se događa pri niskim temperaturama kako bi kvaliteta proizvoda bila što bolja. Proteini riže imaju gotovo savršenu profil aminokiselina. Sadrže 19 aminokiselina, od kojih je 9 osnovnih. Aminokiseline, osobito BCAA, važne su za sintezu proteina i time sintezu mišićne mase.

Rižin prah također sadrži značajnu količinu željeza, vitamina C te u nešto manjim količinama kalcij.

Comments are disabled.