Osim što nema glutena, proso je lako probavljiva alkalna žitarica. Proso se jede bez ljuske u kojoj se nalazi jer je ona teško probavljiva.
Od prosa možemo pripremati ukusnu kašu za doručak, sa komadićima voća i žlicom meda, pudinge, kolače. Možemo ga dodavati u juhe umjesto tjestenine, kuhati u woku ili na tavi s povrćem; proseno brašno ima odlična vezivna svojstva, pa ga se koristi umjesto bjelanjaka za izradu kolačića, povrtnih pašteta, ili vegeburgera.
Hranjiva vrijednost | na 100 g |
Energetska vrijednost | 1582 kJ / 378kcal |
Ukupno masti | 4,2 g |
od čega zasićene masne kiseline | 0,7 g |
Ugljikohidrati | 72,9 g |
od kojih šećeri | 0 g |
Bjelančevine | 11,00 g |
Vlakna | 8,5 g |
Sol | 0,0125 g |