Ashwagandha u prahu BIO, 125g

45,00 kn

Ublažava stres i podiže razinu energije

100 % ekološka proizvodnja

Bez glutena

Bez genetsko modificiranih organizama

Ayurvedska biljka

Vegansko

Sirovo

Kategorije: ,

Opis

Super namirnica ASHWAGANDHA jedna je od najvitalnijih biljaka u ayurvedskom liječenju. Koristi se još od antičkog doba kod širokog spektra bolesti, a najviše je poznata po svojim ojačavajućim sposobnostima.

U sanskritu Ashwagandha znači »miris konja« čime se ističe da biljka daje vitalnost i snagu pastuha i prema tradiciji se propisuje za jačanje imunološkog sustava nakon preboljele bolesti. U stvari se zbog svojih sposobnosti pomlađivanja često zove »indijski ginseng« (iako u botaničkom smislu ginseng i ashwagandha nisu povezani). Također se Ashwagandha koristi za jačanje libida kod muškaraca i žena.

Upotreba:
Preporučen dnevni unos je 3 – 6 g dnevno. Počnite sa 1/8 čajne žličice i postupno povećavajte unos na 1/2 čajne žličice ili više. Dodajte ju smoothie-ju, sokovima, vodi itd. Pijenje toplog napitka, koji sadrži čajnu žličicu Ashwagandhe u prahu prije spavanja pomaže ljudima koji pate od nesanice i napada tjeskobe.
U iznimno velikim količinama Ashwagandha bi mogla dovesti do pobačaja kod životinja. Iako slična istraživanja nisu bila provedena kod ljudi, preporučuje se da žene izbjegavaju konzumiranje Ashwagandhe tijekom trudnoće.

Sastojci:
Ekološka sirova Ashwagandha u prahu

Zdravstveni učinci:

Protustresni prah
Ayurvedski liječnici propisuju Ashwagandhu za jačanje iscrpljenog živčanog sustava, koji pokazuje znakove emocionalne nestabilnosti, uzbuđenja i stresa. U reviji Phytomedicine prosinca 2000. godine je bio objavljen članak o eksperimentalnoj studiji pod vodstvom indijskog liječnika S. K. Bhattacharya. Utvrdio je, da korijen Ashwagandhe može ispraviti štetu uzrokovanu stresom i s vremenom smanjuje osjećaj stresa. Ashwagandha je vjerojatno vodeća među biljkama, koja može pomoći pojedincu u ovom našem stresnom društvu.

Povećanje seksualne želje
U Indiji koriste Ashwagandhu za povećanje seksualne potencije i proizvodnje sperme. Ime Ashwagandha znači »miris konja», vjerojatno zbog toga, što korijen te super namirnice ima miris po konjskom urinu ili zato što je poznata po tome da pomaže konjima kod njihove seksualne izdržljivosti. Istraživanje indijskog travara P. Paranjpe, objavljenog u njegovoj knjizi »Indian Medicinal Plants« (Indijsko ljekovito bilje), je pokazalo, da Ashwagandhina sposobnost pomlađivanja utječe na reproduktivne organe i poboljšava kvalitetu i količinu sperme te seksualnu izdržljivost. Također je tvrdio, da konzumiranje ulja Ashwagandhe može pomoći kod impotencije.

Oblikovanje mišića
Ashwagandha se u ayurvedi smatra kao bilje za pomlađivanje i oblikovanje. Propisuje se djeci s niskom tjelesnom težinom, slabašnim ljudima i onima, koji se oporavljaju. 2000. godine je članak u reviji »Alternative Medicine Review» pokazao učinak ubrzavanja rasta i pomlađivanja. Kada je korijen Ashwagandhe u prahu s mlijekom 60 dana konzumirala grupa zdrave djece. Dio kontrolne grupa je s mlijekom dobivala placebo, a dio Ashwagandhu. Na kraju eksperimenta je dio grupe koja je konzumirala Ashwagandhu uočen porast tjelesne težine i povećanje razine rasta stanica. Zbog svoje mogućnosti izgradnje mišića, osobito anaboličke, je korisna sportašima za povećanje mišićne mase, oblikovanja mišića i povećanja izdržljivosti.

Znanstveno istraživanje:
Ashwagandha sadrži mnoge korisne zdravstvene kemikalije, uključujući anolide (steroidni laktoni), alkaloide, kolinom, masne kiseline, aminokiseline i raznorazne šećere. Dok listovi i plodovi imaju dragocjene terapeutske sposobnosti, korijen Ashwagandhe je najčešće upotrebljavani dio u biljnim lijekovima zapadne medicine.

  • Pruža zaštitu imunološkog sustava
  • Otklanja utjecaje stresa
  • Poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i vrijeme reakcije
  • Smanjuje osjećaj tjeskobe i depresiju bez uspavljivanja
  • Stabilizira razinu šećera u krvi
  • Snižava kolesterol
  • Smanjuje odumiranje moždanih stanica
  • Sadrži protumalarijska svojstva
  • Sadrži protuupalna svojstva