GORKA DINJA ČAJ 20 X 2 G + 10 KAPSULA

GORKA DINJA ČAJ 20 X 2 G + 10 KAPSULA

60,00 kn

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine (najčešće s channa-slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju). Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim indijskim domovima pije se i čaj od karele, svježe iscijeđen.  Danas se u ljekarnama i dućanima širom Indije (pa i na zapadu) može pronaći čaj od karele u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (čaj I plod su, naravno, mnogo zdraviji i prirodniji). Konzumiraju je često u jelima (gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi) i to je jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, posebno onih koji redovito konzumiraju svježe iscijeđen čaj od karele.

Kategorije: ,

Opis

Sastav: gorka dinja (Momordica charantia), kofein.
Priprema: 250 – 300 ml vruće vode preliti preko vrećice i pustiti da odstoji 8 – 10 minuta.
Dnevna doza: 2 – 3 šalice na dan.

Čaj od gorke dinje pomaže u borbi organizma protiv virusa.
On ublažava probavne tegobe, podrška je u borbi protiv crijevnih parazita te pospješuje mršavljenje.

Čaj može pomoći i kod ublažavanja simptoma dijabetesa.

Gorka dinja (lat. Momordica charantia) biljka je iz porodice Cucurbitaceae, poznata i kao karela ili momordika, rođakinja je krastavca, tikve, dinje i lubenice.

Biljka je penjačica koja doseže visinu od dva metra. Ima izrazito šiljasto lišće, žute cvjetove i narančasto-žute plodove.

Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije. Prepoznatljivog je izgleda biljke penjačice dugih rascjepkanih listova, žutih cvjetova s izduženim “tikvastim” plodom. Mladi plod zelene je boje koji zrenjem zažuti i puca otkrivajući crvene sjemenke. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus.

U azijskoj kuhinji čest je sastojak, a zbog svoje gorčine upotrebljava se i u proizvodnji piva u Kini i Japanu. Posebno je popularna među Japancima s Okinawe koji su poznati po dugovječnosti.

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine (najčešće s channa-slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju). Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim indijskim domovima pije se i čaj od karele, svježe iscijeđen.  Danas se u ljekarnama i dućanima širom Indije (pa i na zapadu) može pronaći čaj od karele u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (čaj I plod su, naravno, mnogo zdraviji i prirodniji). Konzumiraju je često u jelima (gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi) i to je jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, posebno onih koji redovito konzumiraju svježe iscijeđen čaj od karele.

U tropskim i suptropskim klimama konzumira se zbog toga što se smatra da vraća energiju koju izgubimo prilikom izloženosti velikim vrućinama.

Iako poznato stoljećima, antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje tek je nedavno prepoznato u zapadnom svijetu.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotena, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja. Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (B1, B2, B3, C), minerala (magnezij, folati, cink, fosfor, mankan), vlakana te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Karela je ponzata po svom ljekovitom djelovanju. Ona snižava nivo šećera u krvi, te je prirodni lijek za tretman dijabetesa (“prirodni inzulin”). Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snizuje koncentraciju glukoze (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak). U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini gorka tikvica se stoljećima koristi kao prirodni lijek za dijabetes, a to je svojstvo odnedavno upoznala i suvremena zapadna nauka.

Čaj gorke dinje:

– djeluje protiv raka

– štiti od malarije

– djeluje antivirusno

– ublažava probavne tegobe

– pomaže kod dijabetesa

– pospješuje mršavljenje

– uništava crijevne parazite

– ubrzava zacjeljivanje opekotina

– jača imunološki sustav

– pomaže u liječenju psorijaze

– detoksicira tijelo

– energizira tijelo.