Xylitol Soulfood, 1000g

78,00 kn (10,35 €)

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK Kategorije: ,

Xylitol (ksilitol) “brezin šećer” je zaslađivač koji se dobiva uglavnom iz brezine kore. Xylitol (ksilitol) je tvar prirodnog podrijetla koji se koristi kao zamjena za bijeli šećer. Njegova osnovna forma je bijeli kristal slatkog okusa.

Sastojci: 100% xylitol (zaslađivač)

Zemlja podrijetla: Finska

Glikemijski indeks ksilitola jednak 8, što znači da ga tijelo obrađuje s minimalnim inzulinom a energetska vrijednost mu je svega 240kcal 100g ili 12kcal po čajnoj žličici (5 g)

Xylitol ne sadrži gluten, jaja, soju, mlijeko i laktozu.

Svojstva xylitola

Idealna je alternativa za sve one koji su na dijeti – opskrbljuje tijelo sa 40% manje kalorija nego šećer. Također smanjuje želju za šećerom. Ksilitol dijeta omogućuje nam jednostavnu kontrolu tjelesne mase. Usporava pražnjenje želuca, što pojačava osjećaj sitosti, čime se smanjuje ukupni unos hrane.

Preporučuje se za ljude koji pate od osteoporoze jer olakšava mineralizaciju (povećava apsorpciju kalcija), čime se kostima vraća pravillna konzistencija. Antimikrobna svojstva potiču jačanje imuniteta.

Ksilitol se polako prerađuje u organizmu uz minimalno sudjelovanje inzulina, što dovodi do više od 14 puta nižeg glikemijskog indeksa od glukoze i 9 puta nižeg nego kod rafiniranog šećera (saharoze). Kao rezultat toga, siguran je za dijabetičare.

Sprječava preuranjeno starenje te održava nisku razinu inzulina.

Dugogodišnje istraživanje potvrđuje da ksilitol ima blagotvoran učinak na zube. Može eliminirati manje nedostatke poput karijesa, gingvitis i parodontitisa obnavljanjem pravilanog pH sline. Korištenjem ksilitola smanjuje se stupanj propadanja zuba i za grupe visokog rizika (značajan stupanj oštećenja zuba) i za one niskog rizika (bez znakova propadanja s velikom pozornošću na zubima).

Vraćanjem odgovarajućeg pH u ustima xylitol zamjenjuje osvježivače daha.

Gljivice, bakterije? Primjenom ksilitolovog nazalnog spreja mogu se suzbiti bakterije koje uzrokuju upalu srednjeg uha i smanjuju pojavu alergija, astme i sinusne infekcije. Ksilitol je učinkovito sredstvo protiv štetnih crijevnih bakterija . – npr Helicobacter pylori (uzročnik čira na želucu) te smanjuje rast plijesni i gljivica – što npr Candida albicans – u probavnom traktu.

Ksilitol je također zanimljiv izbor za sportaše je zapravo koristi kao izvor energije nakon izlaganja naporu. Dok je glukoza teško probavljiva, ksilitol pomaže u poboljšanju cjelokupnog metabolizma. Kroz snažni katabolički učinak zaustavlja smanjenje mišićne mase, a kroz izgaranje masnoća pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi.

Ksilitol koji se preporuča sportašima i osobama koje vode brigu o održanju željene tjelesne mase, mogu koristiti i osobe koje imaju problema s:

  • dijabetesom
  • gljivičnim infekcijama
  • zubima i desnima
  • perutanjem kože i vlasišta
  • osteoprozom, cističnom fibrozom
  • lošim dahom

Primjena i postupak upotrebe ksilitola:

Xylitol koristimo na isti način kao i šećer gdje jedna žličica xylitola odgovara slatkoći koju daje približno 1 čajna žličica bijelog šećera.

Raspon temperatura u kojem se ksilitol može koristiti je širok –