Veganski i bezglutenski Pao de Queijo/Brazilski kruščići


Pao de Queijo je brazilski sirnati kruh s tapioka brašnom. Tapioka (ili manioka) je zapravo škrob ekstrahiran iz korijena biljke kasava (Manihot esculenta). A kako smo mi web zdrave hrane, odlučili smo ga iskuštati u VEGANSKOJ varijanti i oduševili se! 🙂

Tradicionalno se brazilski kruh priprema sa sirom, poslužuje se kao grickalica ili za doručak. Izvrstan je uz jogurt! Naravno, u našoj kuhinji biljnog porijekla, a vi odaberite koji volite. 

Sastojci:

  • 1 šalica (200 g) kuhanog krumpira
  • 2 šalice (236 g) tapioke (preporučujemo vagati u gramima)
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice luka u prahu
  • 1/4 žličice crnog papra u prahu
  • 1/4 žličice kurkume u prahu
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • 1/2 šalice (1,2 dcl/117g) kipuće vode
  • 1/3 šalice (0,8dcl/82 g) maslinovog ulja
  •  3 žlice (0,5 dcl/51g) biljnog mlijeka (korišteno kokosovo u domaćoj pripremi)

Priprema: Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati. Kada je skuhan ocijedite ga i zgnječite ga kao za pire pa izmjerite prema uputama iz sastojaka. Zatim, u velikoj dubokoj zdjeli pomiješajte tapioku, sol, češnjak, luk, papar, kurkumu i delikatesni kvasac. U manjoj posudi pomiješajte kipuću vodu, maslinovo ulje i mlijeko. Dodajte suhim sastojcima i sa špatulom sve dobro povežite. Dodajte pire od krumpira i s rukom (uvijek koristim gumenu rukavicu, ne volim ljepljiv osjećaj na rukama) sve dobro zamjesite. Na pleh u kojem ćete peći kruščiće stavite papir za pečenje pa vadite kuglice sa žlicom za sladoled ili kojom drugom žlicom, ali žlica za sladoled se pokazala kao izvrstan odabir. Stavite peći 32- 35 minuta, pustite da se malo ohlade i uživajte.

Autor: Petra Kulić

Comments are disabled.